Skapa trygghet


Ibland är man en stolt matte!

Nyår firades på restaurang och hotell med goda vänner! Eftersom det inte är så lätt med hundvakt längre var det bara att packa filtar, koppel och mat till  mina 4-benta familjemedlemmar också!

Vi var på långpromenad innan vi åkte, dom fick  lite mindre med mat – allt välplanerat för att hotellrummet skulle bli en bra plats för nyårskvällen.

Det värsta är ju att man inte, som till barn kan säga, ”nu får ni vara duktiga och uppföra er väl i kväll”! Men, jag undrar om mina goldentikar inte uppfattade mitt kroppsspråk, dagens upplägg och packningen som precis detta – ”vi får åka med matte bort – det är bäst att vi sköter oss”!

Visserligen är mina hundar vana att vara med mig mycket, bl a på jobbet med många möten. Men att ligga ensam på ny plats är ingen lätt uppgift för en hund!

När Din Hund kommer till en ny plats vill den ofta snurra omkring, titta sig omkring, nosa överallt och lära känna miljön!

Inte så långt ifrån hur vi beter oss! Vi undersöker också gärna en ny plats med rundvandring, iakttagande av väder, vind, var nödutgångar, toaletter, matsal/plats mm finns! Vi slänger också gärna blickar runt oss och iakttar människor runt oss i vår nya miljö. Inte förrän vi har lite kontroll, känner vi oss bekväma och kan koppla av.

Många av oss hundägare blir irriterade av ”det utåtriktade intresset” som våra hundar visar,  men försök att förstå situationen!

Låt Din Hund undersöka den nya platsen först utomhus och sedan inomhus. Låt Din Hund nosa och kissa ute för att så långt det går, känna sig trygg i den nya miljön. Var själv lugn och ställ inte för höga krav. Stanna hos Din Hund tills Du upplever att oron har lagt sig och Din Hund kopplar av. Ta också med hundens säng/bädd eller ev bur och  något av dina klädesplagg, tröja el dyl om du ska lämna  Din Hund!  Bjud gärna också hunden på något gott (liten mängd) så att det blir trevligt med en ny plats! Tänk på att bjuda det goda där  Din Hund ska vara under kvällen!

Givetvis var jag med mina hundar under fyrverkerierna på 12-slaget! Om Din Hund är orolig – visa själv bara ett lugn, klappa och ”trösta” inte hunden – vilket kan uppfattas som förstärkning! Om Din Hund är rädd för skott/smällare måste den skyddas från det!  Många hundar behöver lugnande medicinering eller skotträning!

Visst har Din Hund också rätt att ha en trevlig kväll när ni är bortbjudna!

Mina kommer att få följa med mig fler gånger! Hoppas dom vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s